perjantai 27. marraskuuta 2015

Saako isi väsyä?

Havahduin tuossa jokin aika sitten siihen tosiasiaan, että olen ollut käytännössä yksinhuoltajana jo reilut 4 vuotta. Jotenkin se tuli pienoisena järkytyksenä, vaikka olenhan tietenkin seurannut poikani kasvua ja kehittymistä päivittäin. Aloin kuitenkin muistelemaan tuota kulunutta aikaa ja tajusin että etenkin ensimmäiset kuukaudet siitä lukien, kun jäin Jannen kanssa kaksin hänen ollessaan vain 8 kuukauden ikäinen, ovat mielessä yhtä sumua. Toki ne 8 kuukautta ennen sitä ovat myös jokseenkin hämärän peitossa, kuten vastuullisille vanhemmille usein voi käydä vastasyntyneen vauvan kanssa eläessä. Mutta erinäisten myrskyisten vaiheiden johdettua siihen että päädyin kasvattamaan poikaani yksin, se vastuu tuntui joskus liiankin raskaalta.

Luonnollisesti väsymys on suurin syy siihen, että vanhemmalla ei välttämättä ole selkeitä muistikuvia lapsen syntymän jälkeisestä ajasta. Samoin oli asian laita myös minun kohdallani. Mainitsemieni myrskyisten vaiheiden aiheuttama stressi laukesi toki hyvinkin pian ylitsepääsemättömän vaikean perhetilanteen purkauduttua ja pääsin keskittymään täysin pojan kasvattamiseen, mutta vauvan tarpeisiin vastaaminen päivin ja öin vei veronsa. Luonteestani johtuen laitoin tietenkin poikani etusijalle, ja samalla yksinkertaisesti unohdin huolehtia itsestäni. Kuukausien ajan nukuin vain muutaman tunnin yössä, usein senkin melko pinnallisesti. Päivällä huolehdin lähestulkoon ainoastaan perusasioista – Jannen ruokailuista, päiväunista, kaikesta muusta hoidettavasta. Varmistin että pojalla oli säännöllinen päivärytmi, mutta itse söin liian harvoin ja liian huonosti.

Sen muistan, että tunsin syyllisyyttä omasta väsymyksestäni ja koin etten pystynyt tarjoamaan lapselleni tarpeeksi, olemaan riittävän hyvä isä. Jälkeenpäin olen käsittänyt, että jokainen vanhempi tuntee joskus samoin, onhan kyse lopulta valtavasta vastuusta ja toisaalta hyvinkin luonnollisesta asiasta. Onneksi sain tukea perheeltäni, mistä olen ikuisesti kiitollinen. Vanhempani auttoivat minua hengähtämään silloin tällöin viikonloppuisin ottamalla Jannen hoitoon luokseen. Tottakai elämä alkoi tasoittua ja oma hyvinvointinikin kohentua ajan mittaan. Muutaman kuukauden kuluttua aloin ajatella tulevaisuutta, päätin pyrkiä kouluttautumaan uuteen ammattiin ja niin edelleen. Sosiaalinen elämänikin alkoi taas hiljalleen käynnistyä.

Olen usein kuullut sanottavan, että täytyy nauttia siitä ajasta kun lapset ovat vielä pieniä, sillä se aika kuluu nopeasti. Se on totta että nautittavia hetkiä on pilvin pimein, etenkin nyt kun poikani on siinä mielikuvituksen vapaan kiidon ja pidäkkeettömän innostuksen iässä. Mutta rohkenen väittää että vanhempana, etenkään yksinhuoltajana, oleminen ei ole ruusuilla tanssimista. Siinä vaiheessa kun päivän ruokien miettiminen tai kaupassa käynti tuntuu yksinkertaisesti ylivoimaiselta, tietää olevansa poikki. Puhumattakaan siitä ettei meinaa saada itseään sängystä ylös, mutta tekee sen kuitenkin koska on pakko. Saako sitten isi olla oikeasti väsynyt? Tietenkin saa.

Yli-ihmisiä ei ole olemassa, jokainen meistä väsyy. Kun kuormitusta on äärimmäisen paljon, väsymyksestä voi tulla lähes krooninen tila. Silloin ei olisi sijaa itsepäisyydelle, mihin tunnustan itse sortuneeni. Katsokaas kun minun on joskus ollut hyvin vaikeaa pyytää apua, vaikka sitä olisi varmasti ollut saatavilla. Purin hammasta ja voimasanojen saattelemana ajattelin, että minähän tästä pusken eteenpäin, vaikka väkisin. Se jos mikä on väärin. Jos on sellainen tilanne että apua olisi saatava, älkää hyvät ihmiset jättäkö pyytämättä! Onneksi en sentään antanut asioiden mennä liian pitkälle huonoon suuntaan.

Vanhemmat tarvitsevat omaa aikaa ja lepoa, hengähdystaukoa lapsiperheen arjesta. Miksikö? Koska se arki kuormittaa aikuista yllättävän paljon, ajateltavana on sen satatuhatta asiaa ja toteutettavana vähintään puolet siitä. Tai siltä se ainakin tuntuu. Se, että isä tai äiti (tai molemmat) haluaa vaihtaa välillä vapaalle tai vaikka nukkua puolet vuorokaudesta, on täysin hyväksyttävää. Vielä tarkemmin, se on jopa äärettömän suotavaa. Koska jos vanhemman mieli on virkeä, myös lapsi jaksaa paremmin. Kun on parikin viikkoa putkeen pikkukaverin kanssa lähestulkoon 24/7, alkaa toisen pärstäkerroin jo väsyttää puolin ja toisin. Enkä tarkoita sitä kärjistetyn negatiivisessa mielessä, vaan se on ihmiselle yksinkertaisesti luonnollista. Aikuinen tarvitsee omanlaisiaan virikkeitä, ja lapsi tarvitsee vaihtelua.

No mitä minä sitten opin niistä ensimmäisistä kuukausista yksinhuoltajana, siis sen lisäksi että apua todellakin PITÄÄ tarvittaessa pyytää? Tietenkin sen, että itsestään täytyisi pitää huolta vaikka on se tärkeämpikin huollettava olemassa. Entä olenko toteuttanut sitä sittemmin? Ainakin olen oppinut lepäämään arkenakin enemmän, osaltaan toki sen kautta että pojan kasvaessa hänen unirytminsäkin on muuttunut paremmaksi. Mutta opettelen edelleen ajattelemaan omaa hyvinvointiani lapsen hyvinvoinnin ohella. Se on yllättävän hankalaa, ja oppiminen vie kauan, mutta läheisten ja rakkaan tuki on siinä mittaamattoman arvokas apu.